Σπορά, πρώτη φορά

Ταιριαστό πόστ για ποδαρικό μας, μιας και όλα ξεκινούν από εδώ. Επιπλέον, φίλοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν άμεσα το δικό τους μποστάνι..αφιερωμένο λοιπόν!

Το κείμενο που ακολουθεί αναμεταδίδει τις βασικές πληροφορίες ενός άρθρου με τίτλο ‘Από τον σπόρο στον καρπό’ της ιστοσελίδας ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ που είναι σωστός θησαυρός!

Παραθέτω τα πιο σημαντικά κατ’ εμέ στοιχεία (αναδιατυπωμένα ελαφρώς – οι συγγραφείς του άρθρου και γνώστες του αντικειμένου δε φέρουν καμία ευθύνη), οπότε για το πλήρες κείμενο παραπέμπω στην άνωθεν ιστοσελίδα. Το άθρο προτείνει την καλλιέργεια των σπόρων σε αυτοσχέδιο σπορείο και κατόπιν τη μεταφύτευση των βλασταριών τους στο χώμα. Περί αυτού ο λόγος και τα παρακάτω:

– Καλό θα είναι για όποιον θέλει να καλλιεργήσει λαχανικά να ξεκινήσει το σπορείο του μέσα Φλεβάρη ή αρχές Μάρτη. Τον Απρίλη θα έχει ήδη ανεπτυγμένα φυτά έτοιμα για μεταφύτευση. Σε υπαίθριο σπορείο τα φυτά σκληραγωγούνται περισσότερο και θα αντέξουν πιο καλά το στρες της μεταφύτευσης. [Δίνονται οδηγίες για την κατασκευή του σπορείου]

Σπορά

Το επόμενο βήμα είναι να φυτέψουμε τους σπόρους στα κλασικά μαύρα γλαστράκια: γεμίζουμε κατά τα 2/3 του ύψους τους με χώμα, ποτίζουμε πλούσια μην το λυπάστε, τοποθετούμε τους σπόρους (3-4 αν είναι μικροί π.χ. ντομάτας, 1 αν είναι μεγάλοι π.χ. κολοκύθας), μετά χώμα ίσο με 3-4 φορές το ύψος των σπόρων, πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλα και ξαναποτίζουμε ΠΑΝΑΛΑΦΡΑ (πάρτε ένα μίνι ποτιστηράκι γι’ αυτά τα πρώτα ποτίσματα ή το φστ-φστ που έχουμε για το σίδερο, κι όποιος δεν κατάλαβε το τελευταίο είναι τυχερός!). Α! Προσοχή και στο χώμα. Άν δεν είστε σίγουροι για το δικό σας βάλτε δικιά σας κομπόστα (χαχ) ή χώμα συσκευασμένο.

Φροντίδα στο σπορείο

Ποτίζουμε τα γλαστράκια καθημερινά με το ποτιστήρι, ελαφρά και περιμένουμε. Με το που φτάσει λέει το βλαστάρι το 1cm, ρίχνουμε εκχύλισμα τσουκνίδας 1 : 20 (εκχύλισμα:νερό – δες εδώ) πάλι με το φστ-φστ ολούθε που λένε, λούσιμο και πότισμα μαζί. Αυτό είναι και το πρώτο βιολογικό λίπασμα. Επίσης ξεκινήστε άμεσα τα τσάγια γιατί η φροντίδα των μικρών φυτών με τσάι κομπόστ μαζί και με το ‘τσουκνιδόζουμο’ φαίνεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες [τον τρόπο παρασκευής του τον υποσχέθηκε ο συγγραφέας του άρθρου στο προσεχές μέλλον].

Προετοιμασία χώματος για μεταφύτευση

1 μήνα πριν μεταφυτεύσουμε οργώνουμε το χώμα για να ξεριζωθούν τα ζιζάνια και να γίνουν κι αυτά λίπασμα, και φρεζάρουμε για να δουλεύεται το χώμα καλύτερα. Η μεταφύτευση στην τελική θέση γίνεται όταν τα φυτά φτάσουν τα 15cm ύψος (οι ντοματιές με το τσάι γίνονται 50-70cm και τις φυτεύει ύστερα ξαπλωτές, αφήνει μόνο 10cm φυτού πάνω από το έδαφος).

Τεχνική της μεταφύτευσης

Με την τσάπα μαζεύουμε το χώμα σε βουναλάκια ύψους 30 cm, αφήνοντας ανάμεσα κενά αυλάκια πλάτους 50-60 cm για το πότισμα. Αυτό για να μη ποτίζονται απευθείας τα φυτά στη ρίζα, γιατί έτσι γίνονται ευάλωτα σε αρκετές ασθένειες. Συμπιέζουμε τα βουναλάκια με σανίδα και ανοίγουμε τρύπες μεταφύτευσης στις αποστάσεις που πρέπει..Για να αποτραπεί μερικώς το σοκ από τη μεταφύτευση, το χώμα πρέπει να είναι μίξη του χώματος που χρησιμοποιήσαμε στα σπορο-δοχεία και αυτού που υπάρχει στο χωράφι-μποστάνι-περβόλι-μπαξέ μας. Καταβρέχουμε τις τρύπες και τοποθετούμε τα φυτά στο χώμα μέχρι το ύψος του πρώτου μίσχου (τί είναι αυτό βρείτε το!). Βάλτε λίγη τύρφη ή compost περιμετρικά του φυτού σαν εδαφοκάλυψη για την αποφυγή της ανάπτυξης παρασίτων και ρίξτε ακόμα ένα ριζοπότισμα με εκχύλισμα τσουκνίδας αραιωμένο με νερό σε αναλογία 1 : 10  που θα δώσει πολύτιμη βοήθεια στα φυτά.

Αυτά! Με τις υγείες μας

Πηγή: ‘Από τον σπόρο στον καρπό’ , Κώστας Ανδρεόπουλος 04/02/12

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *